top of page

Naixement de l'equip

L’origen de l’ESAP el situem l’any 2010 amb un fet extraordinari. La primera promoció d’alumnes amb necessitats educatives específiques i que havien rebut un suport especial ( USEE unitats de suport a l’educació especial) finalitzaven la seva estada als Instituts, en moltes ocasions de manera satisfactòria (assolint els seus objectius sota les pròpies adaptacions) però sense obtenir el títol de la ESO. El Consorci d’Educació de Barcelona busca, doncs una resposta a aquesta situació. Aquests alumnes havien de continuar estudiant ( havien de tenir un recurs) i aquest procés havia de ser tractat amb especial cura. Es crea doncs, l’ESAP ( Equip de Seguiment a l’Alumnat en la Postobligatòria). Un equip format amb dues persones provinents de l’escola d’educació especial La Ginesta, que havia de vetllar per aquests alumnes. Retornem doncs, a la idea exposada al inici de l’obertura dels centres d’educació especial. El recurs que se’ls oferia dins el marc ordinari eren els PFI públics de Barcelona 37 en total (el nostre espai d’intervenció).

 

Àmbit d'actuació

L'àmbit d'actuació de l'equip són els Programes de Formació i Inserció públics de la ciutat de Barcelona, un total de 38 PFI repartits en 15 instituts.

Cal destacar, que la normativa de l'ESAP estableix que l'equip pot realitzar intervenció als CFGM. Aquestes intervencions són puntuals i/o excepcionals, ja que la logística de l'equip (3 mestres d'educació especial), no dona l'abast per a poder fer intervencions més amplies.

10 anys d'experiència!

Aquest curs 2019-2020 l’ESAP, format per 3 mestres d’educació especial, assoleix el seu desè any. Durant aquesta dècada l’equip s’ha consolidat com un servei essencial per a l’alumnat amb NEE que ocupa la plaça reservada a tal efecte als Programes de Formació i Inserció públics de la ciutat de Barcelona, en guany 38 PFI.

Es tracta d’un suport o guiatge que ha d’afavorir la incorporació del jove a la vida activa, a la societat i al món ordinari, fomentant el sentiment de pertinença social per tal que esdevingui una persona el més activa i autònoma possible.

Funcions de l'ESAP

  • Recollida d’informació en els centres de procedència: recollir informació de l’alumnat a les escoles d’educació especial o Instituts de procedència per tal de fer el traspàs al PFI de referència.   

  • Retorn de la informació els centres de procedència: fer un retorn d’informació de l’alumne nee al seu centre de procedència durant el curs és clau per a futures orientacions de l’alumnat d’aquests centres.

  • Visites inicials i reunions trimestrals als centres on s’imparteixen PFI: fer primeres trucades i reunions amb els centres assignats per anar concretant l’actuació conjunta i fer el traspàs d’informació del centre de procedència. Conèixer tota l’oferta formativa dels Programes de formació Inserció públics de Barcelona.  

  • Acords de col·laboració: establiment dels horaris, alumnat i matèries en les que es farà suport i posterior signatura de l’acord amb els centres que reben els suport.

  • Suport directe a l’alumnat en els centres ordinaris de referència: actuar com a mestre de suport dins l’aula contribuint a reduir les barreres per a l’aprenentatge i potenciar la integració dels alumnes; tenint en compte de no caure en el suport assistencial.

  • Seguiment de l’alumnat en els centres ordinaris de referència: establir reunions periòdiques amb els tutors per tal de vetllar per la correcta evolució de l’alumnat. 

  • Col·laboració amb els professionals dels centres ordinaris de referència: fer aportacions per millorar la pràctica de la inclusió en etapes formatives postobligatòries al centre formatiu ordinari que ha de rebre l’alumnat i així poder fer els ajustos o adaptacions que calguin. 

  • Adaptació i difusió de material específic com a suport a l’aprenentatge: facilitar models adaptats a partir del material propi de l’aula ordinària per tal d’assolir els continguts; no tant elaborar material sinó proporcionar models. I també oferir la possibilitat d’altres materials adients per aquest tipus d’alumnat. Per facilitar l’ús d’aquests materials adaptats l’ESAP disposa d’un SITE, on els professionals poden descarregar i  optimitzar els recursos, intentant que esdevingui un espai virtual, compartit i dinàmic.     

  • Coordinació amb els professionals del Pla Jove, CREDA i l’EAP que actuïn al centres: establir reunions periòdiques amb la finalitat de compartir informació i coordinar-se davant la tasca d’assessorament i seguiment de l’alumnat. 

  • Suport als tutors en la recerca d’empreses per la realització de les pràctiques: trobar empreses acollidores, que entenguin als alumnes amb necessitats educatives especials no sempre és fàcil, col·laborar en la recerca de llocs de pràctiques és també una tasca que l’ESAP ha anat assumint els últims cursos.   

  • L’ESAP com a servei d’orientació: L’equip amb col·laboració amb d’altres professionals i serveis, orienta als alumnes nee altres programes un cop finalitzen el PFI o durant el curs si es considera que el PFI no és el lloc adient per ells. També col·labora amb l’EAP en l’orientació d’alumnes que provenen de l’ESO i que no han obtingut el títol.

  • Difusió de la pràctica: donar a conèixer tant què és l’ESAP com les seves tasques, oferir aquest servei de seguiment a l’etapa postobligatòria i millorar la qualitat de la pràctica educativa.   

bottom of page